Hemligheten bakom Eleni & Chris

Det är Skandinaviens bästa bevarade hemlighet som skapar Eleni & Chris-produkterna. Mor-och-dotter-äventyret som snabbt har förvandlats till något väldigt stort började väldigt smått. Närmare bestämt med ett litet unikt bär.

Det var drömmen om att utveckla egna hårprodukter som fick Christinah Nicolaisen och Inger Ellen Nicolaisen att titta närmare på naturliga ingredienser i kosmetika. De upptäckte snabbt att de inte behövde leta långt hemifrån. Hjortron, som de hade en bekant och förtjust relation med, skulle visa sig att bocka av alla rutor.

- Egentligen började allt med hjortronet. Vi är ju från Nordnorge där den växer. Det är ett bär som överlever snön under hårda, nordliga förhållanden - och växer upp under midnattssolen på sommaren. Det är ett riktigt superberry, berättar Christinah Nicolaisen.

Jakten på det skandinaviska guldet

Både mor och dotter har en nära relation till hjortronet. Den officiella hjortrondagen i Nordnorge kommer i augusti varje år - och det är startsignalen för att börja plocka hjortron. Äger du en gård kan du börja en vecka innan. Inger Ellen minns hur mycket besvär det kunde bli på grund av plockningen av detta speciella bär under uppväxten - allt från grannar som stjäl bär från varandra till skrik och bråk.

- Jag kommer ihåg när jag satt tillsammans med mamma uppe i Misvær och diskuterade dramat runt hjortron. Hon minns att hennes morfar alltid refererande till hjortron som det skandinaviska guldet, och att det var något som var väldigt speciellt, berättar Christinah.

- Jag tror väldigt många nordlänningar, mig själv inkluderat, är uppväxt med att hjortron är speciellt, man äter den bara en gång i året, och det är något som bara växer uppe i Arktis. Där midnattssolen är, där är hjortron, lägger hon till.

Med detta så började de fundera på om bäret redan var använt i kosmetisk, berättar Christinah.

- När vi började söka på Google så såg vi att vikingarna också hade förstått något om hjortronet. De hade med sig hjortron på skeppen mot skörbjugg och feber, fortsätter hon.

- Mamma sa egentligen: Ja, men om det är så bra på insidan så måste det väl vara bra på utsidan, för hud och hår?

Därmed hade Christinah och Inger Ellen – som för övrigt har smeknamnen ”Eleni” och ”Chris” – all motivation de behövde.

- Det var då vi bestämde oss: Vi skickar in hjortron till ett laboratorium. Så ser vi vad som händer, sa hon.

Sällsyt, spännande ingrediens 

Det tog väldigt lång tid att få svar. Kemikerna hade inte jobbat med denna typ ingrediens förr – ett av världens mest sällsynta bär. 

- Det var jättespännande. Det är väldigt få som har använt denna ingrediens i kosmetik. Äntligen fick vi rapporten från laboratoriet som sa att hjortron i teorin är en superingrediens! Full av antioxidanter, vitaminer och både Omega3 och Omega6, säger Christinah.

- Vi tycker att detta var helt fantastisk, och det blev vår startsignal att bara köra på: Nu ska vi laga produkterna vi alltid har drömt om, och hjortron ska vara basen, fortsätter hon. 

Så följde en lång period med både research, produktutveckling och testning. Det tog två år från de började att testa faktiska produkter på hår, till att de satt med sin egna hårvårdsserie. 

- Det var jätteviktigt för oss att testa. Hur fungerar egentligen hjortron i ett schampo eller balsam? Och så är det ett faktum att du kan använda bäret på två olika sätt – både extrakten från saften och oljan från fröna. Vi lekte mycket med vilka produkter som kunde passa till olja kontra extrakt. Det var två intensiva år med mycket provande och felande, berättar hon.

De sökte också upp två hjortronexperter, en norsk och en amerikansk. Då blev det tydligt att spänningen runt hjortron också hade fäst sig i andra städer i världen. 

- Det var visst väldigt festligt då vi ringed upp dessa – för de får inte så många samtal! De var väldigt entusiastiska över detta och var överrens om att hjortron är ett ”superberry”. Amerikanen sa: This is one of the Scandinavias best kept secrets”, minns Christinah.

Så vårdar superbäret hud och hår 

Eleni & Chris har hjortron som stjärningrediens och bas i alla sina produkter och använder båda oljan från fröna och extrakten från fruktsaften. Så får de utnyttjat ”all the good stuff” – den innehåller nämligen inget mindre än denna imponerande mängd ämnen: Vitamin A, B, C, D och E samt Omega3 och Omega6. Den är också rik på antioxidanter.

- By now, har de flesta förstått att vi är stora fans av hjortron och önskar att få den ut till världen eftersom den är helt fantastisk på väldigt många sätt, ler Christinah. 

- Ett väldigt bildligt exempel med hjortron är att ett bär innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en hel apelsin, lägger hon till.

Med andra ord så är det inte konstigt att det kallas för ett superbär. Bäret är faktiskt också ett av världens dyraste.

- Hjortron har bra återfuktande effekt och skyddande egenskaper för både hud och hår. Och hud hör också till hårvård – för hårbotten är ju hud. Då vi utvecklande våra första produkter var det viktigt för oss att också skulle ha en bra effekt på hårbotten utöver till håret. Vi slår ett slag för hårbotten, för vi vet att väldigt många glömmer bort att man har hud under håret! En frisk hårbotten är den bästa grunden för glamoröst hår, säger Christinah.

Dessutom är det lite extra kul att hjortron är så speciell och exklusiv att det är så få andra som använder det i kosmetik. 

- Den växer bara i arktisk fauna, och vi har lagt märke till att det är många som inte har en relation till hjortron och aldrig hör om det. Vi har blivit uppringda av journalister från USA, och de pratar alltid om att ”oh my god it looks like a cloud” – det heter ju Cloudberry på engelska – och att detta bär är väldigt, väldigt exotiskt, berättar hon.

- Men vi är bara väldigt, väldigt lyckligt lottade som har denna arktiska, sällsynta ingrediensen i vår region, säger Christinah.

Christinah Nicholaisen

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras