Multimasking

Typiskt nog är det kanske just en hårinpackning som är lätt att prioritera bort, då den ska verka i håret en stund. Det känner du kanske inte att du har tid till? Tänk om igen! Hårinpackningarna från Eleni & Chris behöver endast verka i håret i 5-10 minuter.

 

- Många upplever att det är tight med tid - men har du hårinpackningen som en del av din vardagsrutin så kan du lätt multimaska. Ha den i håret medan du dammsuger eller tömmer ur diskmaskinen till exempel, föreslår Nicolaisen.

Hon berättar att hon har flera kunder som också gärna tränar med inpackningen i håret - antingen när de är hemma eller medan de går till gymmet. 

- Du har ju ändå uppsatt hår, och ska duscha efteråt oavsett!

Nicolaisens bästa “inpacknings-hack” är att applicera inpackningen medan du utför dina fasta rutiner, allra bäst kanske på kvällen? Oavsett om det är medan du ligger i badkaret, eller medan du kollar igenom mailen en sista gång för dagen, är inpackning en sak som du borde unna dig minst en gång i veckan. Det tar trots allt bara mellan 5-10 minuter. 

- Ingenting slår känslan av att lägga sig med nytvättat hår i nya och rena sängkläder. Världens bästa känsla! säger Nicolaisen.  

- Det viktigaste är likväl att om du inte har möjlighet att göra det varje vecka - försök iallafall att göra det så ofta som du kommer på det. Det är så mycket bättre än att inte använda inpackning överhuvudtaget, understryker hon. 

Hon berättar att detta är just orsaken till att de har utvecklat kuren DermaMin. Den vårdar hårbotten och är i utgångspunkt för att motverka mjäll, något som många upplever antingen i perioder eller konstant. Hårinpackningen är inte bara till för att användas när du har mjäll, utan även som en förebyggande åtgärd. 

- I hudvård har man ju gärna massa olika krämer till olika områden i ansiktet. Särskilt inom “korean beauty” så är man väldigt duktig på detta. Det är samma princip som gäller för multimasking, förklarar hon. 

- Har du ett långt hår som är blekt eller färgat, kan du använda inpackningen BoostaMin i övre delen av håret, om det är förhållandevis friskt, medan du tar den proteinrika KeraMin i längderna. Där behöver du en riktig boost och återuppbygga håret inifrån ordentligt, föreslår hon.

EN GÅNG I VECKAN GÖR UNDERVERK  

Vad gör egentligen en hårinpackning för håret? Det är kanske lätt att se en hårinpackning som något extra man unnar sig först när man sätter av tid för sig själv. Å andra sidan är det lika lyxigt som det känns - och något som ditt hår verkligen behöver. 

- Hårinpackningar har en djupgående effekt. Du kommer uppleva att ditt hår känns mjukare, det faller mer naturligt, och det är inte lika fnasigt som det kan bli när håret inte får tillräckligt med vård, säger Nicolaisen. 

- Och ytterligare en sak är att det inte bara ser bra ut, utan att det känns väldigt bra! För att få till den känslan måste man in med ännu mer näring, och detta bidrar en hårkur med. 

I tillägg kommer håret säkerligen att kännas mer medgörligt och lättare att styla eftersom det får en förbättrad textur. 

- Har du väldigt torrt hår, eller färgat eller blekt, kan du med fördel göra en kur för håret lite oftare än en gång i veckan. Det viktigaste är att oavsett om du inte får till det varje vecka - ta det iallafall så ofta du har möjlighet till det! Det är så mycket bättre än att inte göra det överhuvudtaget, understryker experten. 

FÖRHINDRA DESSA TABBARNA 

Enligt Nicolaisen bör vi vänja oss vid att dra fler paralleller mellan hudvård och hårvård. De flesta av oss har en eller en annan form av hudvårdsrutin i stort sätt. Vi slarvar ofta lite mer med håret - vilket det egentligen inte finns någon anledning för. 

- Ha ett proaktivt förhållningssätt till din hårvård. Att använda ansiktsmasker för huden är ofta något man gör, och man ser detta som en naturlig del av sin rutin, påpekar hon. 

Hon påpekar också att vi tenderar att vara mer medvetna om att ändra vår hudvårdsrutin eller hudvårdsprodukter, till exempel utifrån klimatet eller om det är något som inte fungerar eller något vi reagerar på. Samma sak bör gälla för håret. 

- Vi bor i ett land med ett speciellt klimat, så det är en helt annan rutin vi behöver i juli än vad vi behöver i minusgrader och storm! understryker hon.

Enligt Nicolaisen är den yngre generationen generellt mer duktiga på att tänka proaktivt. Men för många blir man inte medveten om detta förrän man sitter i frisörstolen.

- Vi upplever att kunderna vi pratar om detta med, inser hur självklart och logiskt det är. Man använder inte samma slags dagkräm för ansiktet, hela året. Och detsamma borde gälla för hårvård, säger hon. 

- Detta gäller ditt schampo och balsam, men framförallt för hårbehandlingar som du använder, lägger hon till. 

Ett annat klassiskt fel angående hårvårdsprodukter är att ha i de i för vått hår. Det optimala är handdukstorkat hår. Det betyder att om du har i inpackningen medan du står i duschen, måste du klämma ut mycket vatten ur håret först! 

- Detta är för att inpackningen ska få tränga in i håret tillräckligt bra. Annars lägger sig inpackningen bara utanpå håret om det är massa vatten kvar, råder hon.

Väljer du att ta i inpackningen innan du går in i duschen måste du alltså fukta håret först. 

Ett annat viktigt misstag är att man använder sig av en hårbehandling som sista steg i hårrutinen. Enligt Nicolaisen är det många som inte vet att det är fel ordning. 

- Du ska alltid ha i balsam efter en behandling för att stänga hårstråna. Det är inte alla som är medvetna om detta. Det är då du uppnår den ultimata effekten, säger hon. 

Sist men inte minst påpekar Nicolaisen att många av oss inte ser på vår livsstil i samband med vår hårvård. Om utetemperaturen om vintern och inomhusklimatet på kontoret kan förstöra ditt hår, är det klart att din livsstil också har lite att säga till om. 

- Folk verkar vara mer och mer aktiva. Konsekvensen av att träna mer är att du duschar oftare, vilket kan torka ut både hud och hår. Då är det ännu viktigare att använda bra produkter som ger eller bevarar fukt – och att du tänker på produkterna du använder i samband med faktorer i din vardag och livsstil, tipsar hon.

- Och hur ofta använder du värmeverktyg som locktång och hårfön? Dessa har också en uttorkande effekt på håret. Kom alltid ihåg att om du hjälper till att torka håret på något sätt – så ska du alltid ge tillbaka med en behandling!

VAD BEHÖVER DITT HÅR PRECIS NU?

På samma sätt som du kanske är medveten om att du har en fetare eller en torrare hudtyp, är det smart att ta reda på vad exakt som ditt hår behöver mest av. Nicolaisen rekommenderar att fråga din frisör om råd innan du lägger pengar på det ena och det andra från produkthyllan. 

- En analys av din exakta hårtyp är ett tips att fråga din frisör om. Många tänker faktiskt inte på att de kan fråga om detta, säger hon.

Likaväl kan du börja lite smått själv:

- Jag skulle säga att den enkla varianten är att leta efter yttre påverkan, som väder och vind, som påverkar oss alla. Därför kommer alla att ha torrare hår under vintersäsongen, och därför fungerar en mask som BoostaMin för alla. Den är inte för tung och inte för lätt, och möter de flesta behov, rekommenderar Nicolaisen.

- Om du har strukturerat hår har du förmodligen hår som är naturligt torrare. Sen har man också ofta grövre hårstrån, som behöver lite extra skötsel.

- Då är till exempel UltraMin bra. Det är en rikare hårinpackning som ska ta hand om hårets strävhet, förklarar hon.

- Många av dem som har tunnare och finare hår, är väl medvetna om sina släta, tunna hårstrån. Sedan kan jag också rekommendera att välja BoostaMin, säger Nicolaisen.

- Som sagt, du ska inte tänka för svartvitt när det kommer till att kategorisera ditt hår heller. På samma sätt som blandhy är vanligt är det faktiskt också så att de flesta har ett “kombinationshår”.

- Det som ligger närmast hårbotten är "nytt hår", medan längderna och topparna har gått igenom mycket mer. Därför har de flesta torrare hår här – speciellt om du har använt kemiska behandlingar. Här behöver tillföra fukt och här kommer alltid frisören att rekommendera en behandling för dig, säger Nicolaisen.

Christinah Nicolaisen


Text: Studio Blanche

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras