Vad är hjortron och varför är det bra för huden?

Ett sällsynt nordiskt bär som inte bara gör att din hud ser strålande ut, utan också frisk med en jämn hudton. Detta låter kanske för bra för att vara sant, men denna legend är faktisk verklig… och härstammar från Skandinavien.

Hjortron (vetenskapligt känd som Rubus chamaemorus) är en liten gyllene frukt som är fullproppad med C-vitaminer – mer än fyra gånger så mycket som i en apelsin. Detta är bevisat att fräscha upp och tillföra energi till huden, i tillägg till att den beskyddar huden och förhindrar ålderstecken vid ögonområdet.

I tillägg till Vitamin C, är hjortron också rik på Vitamin E, en kraftfull antioxidant som skyddar huden från skadliga fria radikaler som attackerar proteiner som till exempel kollagen. Huvudsakligen hjälper det dig att förhindra rynkor och torrhet. Dessutom är oljan från hjortronfröna fylld med Omega-3 och Omega-6 fettsyror som inte bara förbättrar hudens förmåga att skydda sig, utan hjälper också huden att hålla fuktbalansen och minska fina linjer.

Bäst av allt, hjortron extrakt är idealt för alla olika hudtyper – men speciellt för dem med känslig, inflammerad, torr och irriterad hud. Det har en lugnande effekt och dämpar rödhet och inflammatorisk akne.

 Fördelar med hjortron i hudvård

Den sällsynta hjortronplantan

Hjortron är ett av de mest sällsynta bär i hela världen. De finns nästan uteslutande i Arktis mellan sträckta fjordar och glaciala berg, vilket gör att de överlever temperaturer som minus 35 grader Celsius. Det är inte lätt att hitta bären ute i det vilda, och platser där de finns och kan plockas hålls ofta hemliga och förs sen vidare genom generationer. Bären kan endast plockas under juli månad i Nord-Norge, och man kan till och med få stora böter om man påträffas plocka hjortron vid annat tillfälle.

Hjortron används inte bara inom hudvård, utan dessa små hallon-liknande bär kan också göras om till marmelad. I Norge är det vanligt att blanda bären med vispgrädde och socker, detta blir då en norsk traditionell dessert kallad multekrem.

I de norra delarna av Skandinavien är det vanligt att sälja hjortron till bakning eller till att göra drycker på. Detta är utan tvivel ett kulinariskt arv från vikingarna som också använde bären i mat och dryck i tillägg till medicinsk användning.

Hjortron

Eleni & Chris har vikingarnas guld

Lyckligtvis behöver du inte vara en arktisk upptäckare för att ge näring åt din hud med dessa superbär som både återfuktar på djupet och som förnyar huden. Du hittar dem i en mängd produkter hos Eleni & Chris.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras